dinsdag 27 oktober 2015

Outdoorcoaching

Outdoorcoaching: De omgeving als tweede coach.


Waarin verschilt outdoor coaching van andere vormen van coaching? Het gebruik van de omgeving als derde aanwezige element is typerend voor outdoor LifeCoaching en maakt de inzet van speciale outdoor werkvormen belangrijk. In het woord omgeving zit de essentie van outdoor coaching: alles om je heen is bruikbaar en geeft voortdurend inzicht en inspiratie. Deze omgeving is feitelijk de natuur, want alles is natuur, ook de bewoonde wereld. De omgeving is een spiegel van het innerlijk, dus alles om je heen draagt bij aan het proces van coaching: mensen, dieren, planten, bomen, bloemen, paden, straten, huizen, winkels, paleizen, auto’s, teksten op borden of vrachtwagens enzovoorts. De omgeving laat zich tijdens outdoor sessies vanzelf op een symbolische manier kenbaar maken. Er zijn talloze manieren om de verbinding tussen de omgeving en de coachee tot stand te brengen. Tijdens outdoor coaching wordt de symboliek van de omgeving voortdurend bij het coachingsproces betrokken. De omgeving wordt daarbij als een soort ‘tweede coach’ beschouwd.

CCO staat voor Coach, Cliënt & Omgeving. De CCO-driehoek geeft precies aan hoe outdoor LifeCoaching werkt. Tijdens indoor coaching is er voornamelijk een interactie tussen de coach en de cliënt (of coachee). Dat is al heel verrijkend voor de cliënt, omdat de coach door zijn vragen en interventies tot diepere niveaus van de innerlijke wereld van de cliënt doordringt. Tijdens Outdoor LifeCoaching ga je naar buiten om ook de omgeving bij het coachen te betrekken. Daardoor worden zowel de cliënt als de coach extra geïnspireerd. Tevens kunnen de coach en cliënt objecten uit de omgeving gebruiken voor creatieve activiteiten zoals rituelen en stillevens.
Je gebruikt alles in de omgeving als metaforen die de onderwerpen van het coachingsproces symbolisch illustreren, verruimen en verdiepen. Je kunt een boom bijvoorbeeld gebruiken als metafoor voor iemands persoonlijkheid of een landschap voor de structuur van een organisatie. Paden en wegen kun je zien als metaforen voor loopbaan- of levenspaden en dieren kun je gebruiken als inspiratiebron voor kracht, levendigheid of speelsheid. Ook kun je creatieve werkvormen en rituelen doen met objecten uit de omgeving die psychologische processen in gang zetten.
Door regelmatig tijdens de sessie te wandelen, breng je variatie in het gesprek omdat je steeds in een andere omgeving komt. Het wandelen is ook belangrijk om het lichaam in beweging te brengen, waardoor ook de gedachten, gevoelens en energie in beweging komen en de hersenen geprikkeld worden.
Bron: http://www.atma.nl/outdoor-life-coaching-alles-leeft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten