zaterdag 24 oktober 2015

Coaching vs therapie

Coaching vs Therapie

Ik ken een aantal mensen die een opleiding tot therapeut aan het doen zijn, of hebben gedaan. En dat levert soms de interessante discussie op over wat mag een coach niet doen, wat een therapeut wél mag. Wanneer ga je naar een coach, en wanneer naar een therapeut. Wanneer moet de coach iemand doorsturen naar een therapeut. Waar ligt de grens tussen coaching en therapie*?
In sommige gevallen is het meer dan duidelijk wanneer je een therapeut, psycholoog of zelfs psychiater nodig hebt, maar er is ook een groot grijs gebied waarin dat minder duidelijk is. Dan blijkt bijvoorbeeld in de loop van de coachingssessies dat een probleem heel diep geworteld is, en er dus ook dieper naar binnen moet worden gereikt om de kern van het probleem te vinden en het er over te hebben. Bij aanvang van opstarten van een serie sessies is namelijk nog niet altijd duidelijk hoe diep geworteld een probleem is, dat kan zich pas iets later laten zien.
In de opleiding tot Lifecoach bij Atma hebben wij meerdere technieken uitgebreid behandeld gekregen die buiten het "coachdomein" vielen, en eerder thuishoorden bij een opleiding hypnotherapie of Gestalttherapie. Er lijken veel overlappende gebieden te zijn, en die zijn dus ten dele het bovengenoemde "grijze gebied". Werken met deelpersoonlijkheden (voice dialog) op een wat uitgebreider en dieper niveau is daar een voorbeeld van. Pratend met een hypnotherapeut, ontdekte ik dat daar grote overeenkomsten te vinden waren, mijn kennis daaromtrent niet per definitie minder was dan die van hem en zelfs: dat wij dat bij Atma heel goed en degelijk aangeboden hebben gekregen, met veelvuldig oefenen van casussen, én onder begeleiding van gastdocenten die ervaren en deskundig waren. Dat als vraag neerleggend in één van de bijeenkomsten bleek dat Atma in eerdere jaren altijd een hypnotherapie opleiding was geweest en er dus nog veel elementen uit dat gebied in het coachingsprogramma waren opgenomen. En dat vind ik persoonlijk een waardevolle toevoeging; je kunt dieper op een thema in iemands leven ingaan. Mijn afstudeerassessment was dan ook een casus die coaching+ was, een intensieve sessie met deelpersoonlijkheden. Een therapeutisch geladen sessie en geen eenvoudige. Wel heb ik die succesvol en bevredigend kunnen afsluiten en dat gold ook voor mijn coachée.
Coaching of therapie, dat is de vraag. Wanneer wordt de coachingssessie therapeutisch, kom je in diepere lagen bij de cliënt. Wat kun, mag en wil je als coach nog behandelen, bespreken én; wat kun je aan? Ken je je beperkingen? En wanneer zeg je: zoek andere hulp, hiervoor moet je niet bij mij zijn.
De kwaliteit van de coach is bepalend. Het label (lees; de gevolgde opleiding of het aangesloten zijn bij een geaccrediteerde beroepsvereniging) bepaalt niet altijd, of alleen maar, de kwaliteit. Iedere opleiding is anders en met andere accenten en aandachtspunten. Normaliter duurt een opleiding tot therapeut wel ruim twee keer zo lang en mág je er van uitgaan dat ze een groter bereik aan vaardigheden en kennis hebben en meer oefensessies hebben gedaan in de opleidingsjaren. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen is mij gebleken. De kwaliteit van de sessies wordt uiteindelijk dan ook bepaald door de coach; de vaardigheden die de coach heeft enerzijds en ook het talent van de coach anderzijds. Of de therapeut. Er zijn, net zoals overal in alle branches, goede, en minder goede. En helaas ook: helemaal níet goede. 

Hoe vind je de coach die bij jou past en die jou kan bedienen in wat jij nodig hebt?
Belangrijk is dat je als hulpvrager goed afstemt met je coach of therapeut; vertrouw je hem of haar als persoon, vertrouw je er op dat de coach de juiste kennis heeft om jou te ondersteunen, voel je je veilig? Als je twijfelt, ga dan op zoek naar iemand die wel bij jou en je behoefte past. Je kruipt per slot samen in jouw wereld, jouw ziel, jouw leven en een goede afstemming en vertrouwen is belangrijk. En vraag om kwaliteit.
Bij twijfel niet oversteken.....
Meer weten over voice dialog? Klik hier.
*Supplement: wat is de essentie  van coaching en wat van therapie. Therapie: oplossen van problemen ontstaan in het verleden. Coaching: werken aan oplossingen in de toekomst. Uitgangspunt is dat je bij een therapeut je problemen uit het verleden oplost en als dat gebeurd is komt de coach in beeld om je te ondersteunen de toekomst in. In de praktijk bevindt zich hier het grijze gebied en ontkomt de coach er niet aan dat zaken uit het verleden op tafel komen en opgeruimd dienen te worden om ruimte te maken voor een ontwikkeling de toekomst in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten